Εγκαταστήστε φωτοβολταϊκά στη στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού σας και θα δείτε σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος

Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνετε επί τόπου. Επειδή προφανώς δεν συμπίπτουν οι ώρες παραγωγής (μέρα με ηλιοφάνεια) και κατανάλωσης (όλο το 24ωρο), έχετε τις εξής δυνατότητες:

  1. Να στείλετε την περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού και να τραβήξετε ισοδύναμη ενέργεια από το δίκτυο όταν εσείς τη χρειάζεστε. Αυτό ονομάζεται ενεργειακός συμψηφισμός (ή στη γλώσσα της αγοράς, net-metering) και προβλέπεται από τη νομοθεσία.
  1. Να εγκαταστήσετε μαζί με το φωτοβολταϊκό και μία σύγχρονη μπαταρία (όχι από τις κλασικές μπαταρίες μολύβδου, αλλά ιόντων λιθίου, όμοια με αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων), οπότε η ιδιοκατανάλωση σε πραγματικό χρόνο αυξάνει και, έτσι, ανταλλάσσετε λιγότερη ενέργεια με το δίκτυο. Και πάλι χρησιμοποιείτε το θεσμικό εργαλείο του net-metering, μόνο που επειδή υπάρχουν πλέον επιδοτήσεις για τις μπαταρίες (καλύπτεται έως και 100% του κόστους), το όφελος είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS για να καλύπτει βασικές ανάγκες σας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  1. Προφανώς, υπάρχει τεχνικά και η δυνατότητα να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας χωρίς να είστε συνδεδεμένοι με το δίκτυο. Μια τέτοια λύση όμως είναι ακριβότερη και δεν ενδείκνυται παρά μόνο αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. αν είστε σε απομακρυσμένη περιοχή και κοστίζει πολύ ακριβά να κατασκευάσει κανείς νέο δίκτυο ως την κατοικία σας).
  1. Αν σκέφτεστε να απαλλαγείτε από το πετρέλαιο ή το αέριο για τη θέρμανση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον συμβατικό καυστήρα με αντλία θερμότητας και να την τροφοδοτείτε με ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό σας.
  1. Αν πάλι σκέφτεστε να αποκτήσετε ηλεκτρικό όχημα, μπορείτε να το φορτίζετε με πράσινο ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό σας.

Από την ιστοσελίδα του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταικών) https://helpco.gr όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις πρακτικές πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.