Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας https://www.kinoumeilektrika3.gov.gr, όπου όλοι μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτρικού οχήματος με τις αιτήσεις να υποβάλλονται έως και την 30ή Απριλίου 2025.

Κατηγορία Α (Φυσικά πρόσωπα):

  • Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό τις 9.000 ευρώ.
  • Η απόσυρση οχήματος επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 2.000 ευρώ και είναι προαιρετική.
  • Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.
  • Επιπλέον για τις κατηγορίες ΑμΕΑ/Πολύτεκνες οικογένειες, προβλέπονται προσαυξησεις στα ανωτέρω ποσά με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ ή κατηγορίας L6e-L7e, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά κριτήρια, η συνολική επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της καθαρής αξίας (Λ.Τ.Π.Φ.) του οχήματος.

Κατηγορία Β (Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις):

Για αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:

  • ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρία αιτείται από 1 έως 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
  • ποσοστό 20% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 4.000 χιλιάδες ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρία αιτείται άνω των 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
  • Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 400 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ. Η δυνατότητα επιδότησης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ισχύει με ανώτατο αριθμό επιδοτούμενων «έξυπνων» σημείων επαναφόρτισης ίσο του συνολικού αριθμού αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών/επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους για τα οποία αιτούνται επιδότησης.
  • Ειδικά για τους ωφελούμενους/αποδέκτες της Κατηγορίας Β που έχουν έδρα σε νησιωτικό Δήμο της επικράτειας προβλέπεται επιπλέον δημόσια δαπάνη ίση προς 4.000 ευρώ ανά αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό/επαγγελματικό αυτοκίνητο μέγιστης μάζας έως 3,5τόνους για το οποίο αιτούνται ενίσχυσης.
  • Η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου επιβραβεύεται με ποσό ύψους 2.000 ευρώ ανά όχημα για τα επιβατικά/επαγγελματικά οχήματα.

Περίληψη της δημοσίευσης στο site https://www.protothema.gr/ της 03/06/2024

Νέο Πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Οι αγρότες παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε στις 9 Απριλίου ‘24.

Οι ωφελούμενοι αγρότες θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, και για τις αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering). 

Για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ – ως απλός αυτοπαραγωγός). 

Ενίσχυση και παράταση του Β΄ Κύκλου του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων από ιδιώτες, και εταιρίες.

Για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχει επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€.

Για εταιρίες υπάρχει επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400€ ανά σημείο επαναφόρτισης.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση, https://kinoumeilektrika2.gov.gr/

Έκπτωση δαπανών για εγκατάσταση φωτοβολταικών από φυσικά πρόσωπα

Ένα σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς μπαταρία ισχύει από 1.1.2024

Αν δεν συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, μπορείτε να ωφεληθείτε από φοροεκπτώσεις (οι φοροεκπτώσεις δεν εφαρμόζονται αν ήδη επιδοτήστε από κάποιο πρόγραμμα).

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς αποθήκευση.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον λεπτομερή Οδηγό του ΣΕΦ για την αυτοκατανάλωση ενέργειας στη διεύθυνση https://helapco.gr.

Τι είναι το πρόγραμμα “Φωτοβολταικά στη Στέγη”;

Το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τι βήματα ακολουθώ;

Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται γρήγορα. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να έρθετε σε επαφή με μια εταιρία που θα σας κάνει το σχεδιασμό, την αίτηση και την εγκατάσταση.

Που θα βρω περισσότερες πληροφορίες;

Ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου) είναι ο αρμόδιος φορέας που διαχειρίζεται τα συστήματα αυτοκατανάλωσης με φωτοβολταϊκά.

Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε όλες τις πρακτικές πληροφορίες που χρειάζεστε (https://deddie.gr/el/themata-stathmon-ape-sithia/fv-apo-autoparagwgous-me-energeiako-sumpsifismo-heikonikoenergeiako-sym/).

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” θα βρείτε στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και στην οποία υποβάλλετε την αίτησή σας (https://pvstegi.gov.gr/).