Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις, από 30% έως 50% το ποσοστό επιδότησης των μπαταριών

Το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις” αναμένεται να ξεκινήσει η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων εντός του Νοεμβρίου 2024.

Δεν θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά θα επιδοτεί μόνο την προμήθεια και εγκατάσταση μπαταρίας ώστε να επεκταθούν τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στις επιχειρήσεις.

α) Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού και της μονάδας αποθήκευσης καθώς και εκείνες που έχουν ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό αλλά δεν έχουν τοποθετήσει τη μπαταρία.

β) Μέσω του προγράμματος θα επιχορηγείται ποσοστό επί της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης με το μέγιστο ύψος ανά επιχείρηση να έχει προσδιοριστεί στα 400.000 ευρώ. 

– Το ποσό της ενίσχυσης θα εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε εταιρείας και θα κυμαίνεται από 30% για τις μεγάλες, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές.

– Με 50% θα επιδοτούνται, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ και οι δαπάνες – για τη μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος, τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο – για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Όσες τελικά επιδοτηθούν από το πρόγραμμα θα μπορούν να αποθηκεύουν στη μπαταρία που θα εγκαταστήσουν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες, οπότε οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να το χρησιμοποιούν τις ώρες που η κιλοβατώρα είναι ακριβότερη προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Τις υπόλοιπες ενεργειακές τους ανάγκες θα μπορούν να τις καλύπτουν με φωτοβολταϊκό που ήδη έχουν εγκαταστήσει ή θα εγκαταστήσουν (αλλά δίχως επιδότηση) το οποίο θα λειτουργεί είτε με net-billing είτε με virtual net-billing. 

Από την 21/10/2024 άνοιξε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ δέχεται τις αιτήσεις για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών με net-billing (ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό) και virtual net-billing (εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό) για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών καθώς και για κοινά αιτήματα για συλλογική αυτοκατανάλωση τα οποία μπορεί να αφορούν νοικοκυριά σε πολυκατοικίες (στους οποίους θα πρέπει να ανήκει η κυριότητα του σταθμού), αλλά και εμπορικούς καταναλωτές σε κτίρια γραφείων, ή εμπορικά κέντρα. Στις περιοχές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν μπορεί να γίνει ανταλλαγή ενέργειας του συστήματος αποθήκευσης με το δίκτυο.

Επίσης στις 3/10/2024 είχε ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ net billing και virtual net billing για το σύνολο της επικράτειας, αλλά χωρίς μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.


α) Το net billing αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ και Ενεργειακές Κοινότητες). Δικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν εξασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.


β) Ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.
Ειδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), λόγω της μη ύπαρξης οργανωμένης αγοράς, η πλεονάζουσα ενέργεια πληρώνεται στον αυτοκαταναλωτή με τιμή (€/MWh) η οποία ισούται με την Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, και εκκαθαρίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ.

γ) Επίσης, προβλέπεται συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου με εφαρμογή virtual net-billing. Τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους. Στον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.

δ) Στην περίπτωση του net-billing καθώς και μηδενικής έγχυσης (zero feed-in), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Στην περίπτωση του virtual net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 100% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.


Από το site της www.worldenergynews.gr

Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας https://www.kinoumeilektrika3.gov.gr, όπου όλοι μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτρικού οχήματος με τις αιτήσεις να υποβάλλονται έως και την 30ή Απριλίου 2025.

Κατηγορία Α (Φυσικά πρόσωπα):

  • Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό τις 9.000 ευρώ.
  • Η απόσυρση οχήματος επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 2.000 ευρώ και είναι προαιρετική.
  • Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.
  • Επιπλέον για τις κατηγορίες ΑμΕΑ/Πολύτεκνες οικογένειες, προβλέπονται προσαυξησεις στα ανωτέρω ποσά με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ ή κατηγορίας L6e-L7e, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά κριτήρια, η συνολική επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της καθαρής αξίας (Λ.Τ.Π.Φ.) του οχήματος.

Κατηγορία Β (Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις):

Για αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:

  • ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρία αιτείται από 1 έως 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
  • ποσοστό 20% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 4.000 χιλιάδες ευρώ ανά όχημα, εφόσον η εταιρία αιτείται άνω των 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
  • Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 400 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ. Η δυνατότητα επιδότησης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ισχύει με ανώτατο αριθμό επιδοτούμενων «έξυπνων» σημείων επαναφόρτισης ίσο του συνολικού αριθμού αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών/επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους για τα οποία αιτούνται επιδότησης.
  • Ειδικά για τους ωφελούμενους/αποδέκτες της Κατηγορίας Β που έχουν έδρα σε νησιωτικό Δήμο της επικράτειας προβλέπεται επιπλέον δημόσια δαπάνη ίση προς 4.000 ευρώ ανά αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό/επαγγελματικό αυτοκίνητο μέγιστης μάζας έως 3,5τόνους για το οποίο αιτούνται ενίσχυσης.
  • Η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου επιβραβεύεται με ποσό ύψους 2.000 ευρώ ανά όχημα για τα επιβατικά/επαγγελματικά οχήματα.

Περίληψη της δημοσίευσης στο site https://www.protothema.gr/ της 03/06/2024

Νέο Πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Οι αγρότες παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε στις 9 Απριλίου ‘24.

Οι ωφελούμενοι αγρότες θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, και για τις αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net-metering). 

Για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ – ως απλός αυτοπαραγωγός). 

Έκπτωση δαπανών για εγκατάσταση φωτοβολταικών από φυσικά πρόσωπα

Ένα σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς μπαταρία ισχύει από 1.1.2024

Αν δεν συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, μπορείτε να ωφεληθείτε από φοροεκπτώσεις (οι φοροεκπτώσεις δεν εφαρμόζονται αν ήδη επιδοτήστε από κάποιο πρόγραμμα).

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς αποθήκευση.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον λεπτομερή Οδηγό του ΣΕΦ για την αυτοκατανάλωση ενέργειας στη διεύθυνση https://helapco.gr.