Τι κερδίζω μετο net-metering;

Σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου, το πρώτο σκέλος (“ανταγωνιστικές χρεώσεις”) αφορά το κόστος της ενέργειας, της κάθε κιλοβατώρας δηλαδή και διαφέρει από πάροχο σε πάροχο. Το δεύτερο σκέλος αφορά στις λεγόμενες “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” (π.χ. τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας -ΥΚΩ-, ΕΤΜΕΑΡ, κ.λπ.) και είναι ίδιο για όλους τους παρόχους.

Με το net-metering, κερδίζετε το 100% των ανταγωνιστικών χρεώσεων για κάθε κιλοβατώρα που παράγετε με το φωτοβολταϊκό σας. Κερδίζετε επίσης ένα ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από το πόσο συμπίπτουν χρονικά η παραγωγή από το φωτοβολταϊκό με την κατανάλωσή σας (το λεγόμενο “ποσοστό ταυτοχρονισμού”).

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι το φωτοβολταϊκό σας παράγει 100 κιλοβατώρες, εκ των οποίων 30 καταναλώνετε επί τόπου σε πραγματικό χρόνο (“ποσοστό ταυτοχρονισμού” 30%) και τις 70 τις στέλνετε στο δίκτυο (τραβώντας αντίστοιχα 70 κιλοβατώρες από το δίκτυο όταν τις χρειάζεστε). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, κερδίζετε το 100% των ανταγωνιστικών χρεώσεων γι’ αυτές τις 100 κιλοβατώρες και το 30% των ρυθμιζόμενων.

Αν τώρα βάζατε μια μπαταρία (αυξάνοντας π.χ. το “ποσοστό ταυτοχρονισμού” από 30% σε 60%) και η ενέργεια που στέλνατε στο δίκτυο ήταν 40 κιλοβατώρες, κερδίζετε το 100% των ανταγωνιστικών χρεώσεων γι’ αυτές τις 100 κιλοβατώρες και το 60% των ρυθμιζόμενων.

Από την ιστοσελίδα του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταικών) https://helpco.gr όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις πρακτικές πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.